E407 - Karagénan

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Želírujúce látky
Môže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Karagénan je sulfátový polysacharid, ktorý sa vyskytuje v červených morských riasach. Používa sa ako stabilizátor, zahusťovadlo, želírujúca látka a emulgátor.

Použitie:

Karagénan je hojne využívanou látkou v potravinárstve. Stabilizuje mliečne výrobky; napr. do čokoládového mlieka je pridávaný z dôvodu, aby sa čokoláda neoddelila. V pekárenských výrobkoch zlepšuje cesto a zväčšuje objem. V syroch sa používa ako stabilizátor emulzie. Jeho schopnosť redukovať množstvo vstrebateľného oleja sa využíva vo vyprážaných jedlách. Ďalej sa používa pri tepelnom spracovaní smotany, zmrzlín, mliečnych nápojov a pudingov. Karagénan môžeme nájsť aj v potravinách, ktoré sa používajú pri nízkotučných diétach, pretože pri požití má schopnosť zväčšovať svoj objem, a tým spôsobuje pocit nasýtenia. Pridáva sa tiež do rôznych čokoládových výrobkov, cukroviniek, francúzskych dressingov, umelo prisladzovaných želé, džemov, do nealkoholických nápojov, sirupov, polievok, zálievok, slaného pečiva, ale aj do šľahačiek v spreji, mäsových konzerv a detskej výživy. Pre vegetariánov a vegánov je to možná alternatíva k živočíšnej želatíne. Jeho uplatnenie nájdeme aj v kozmetike ako emulgátor do krémov alebo pri výrobe mastí bez obsahu olejov. V lekárstve sa Írsky mach používa ako prostriedok na upokojenie kašľa.

Výroba:

Získava sa z červených rias (najčastejšie z tzv. Írskeho machu) pridávaním etanolu, metanolu alebo izopropanolu alebo pôsobením horúcej zásaditej vody.

Zdroje:

Carrageenan - Wikipedia, the free encyclopedia - [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies