E336 - Vínany draselné

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Vínan draselný alebo vínny kameň sa vyskytuje vo forme kryštálov. Používa sa ako regulátor kyslosti, stabilizátor, zahusťovadlo a ako protispekavá a kypriaca látka.

Použitie:

Využitie vínanu draselného je pomerne široké. Vo výrobkoch ako sú cukrovinky, vína, nealkoholické nápoje, pekárske výrobky, želé, ovocné nápoje, šťavy, zaváraniny a pudingy má funkciu stabilizátora, zahusťovadlá, protispekavé a kypriace látky, regulátora kyslosti alebo ako látka kontrolujúca pH. Vinan draselný pôsobí aj antibakteriálne.

Výroba:

Vzniká ako vedľajší, zle rozpustný produkt pri výrobe vína pri reakcii kyseliny vínnej s draslíkom. Vínan draselný sa následne vyzráža ako kryštalický zákal.

Zdroje:

Vinný kámen - Wikipedie - [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies