E270 - Kyselina mliečna

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Živočíšny pôvodNevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Bezfarebná tekutina bez zápachu a s kyslastou chuťou, často sirupovitej konzistencie, ľahko rozpustná. Vytvára bezfarebné kryštály. Vzniká v tele z glykogénu vo svaloch a vyplavuje sa do krvi. Vyskytuje sa v mäse. Je prirodzeným medziproduktom metabolizmu cicavcov. Zvýrazňuje a zlepšuje chuť, zosilňuje účinnosť antioxidantov, ovplyvňuje hodnotu pH a môže byť využitá ako rozpúšťadlo. Kyselina mliečna sa vyskytuje v dvoch formách: D (negatívne) a L (pozitívne), ktoré sa obe prirodzene vyskytujú v kvasených potravinách. Slúži tiež ako antimikrobiálna látka a jej L(+) forma nachádza uplatnenie v dojčenskej výžive.

Použitie:

Slúži ako činidlo upravujúce kyslosť. Možno ju nájsť v nápojoch, cukrovinkách, margarínoch, olivách, sušených vaječných bielkoch, chlebe, rožkoch, žemliach, syrových produktoch, mrazených dezertoch, šerbetoch, masle, džemoch a používa sa aj v pivovarníctve. Prirodzene konzervuje potraviny ako je kyslá kapusta, uhorky, jogurty, smotana alebo syry. Jej L(+) forma nachádza uplatnenie v dojčenskej výžive.

Výroba:

Pripravuje sa synteticky alebo mikrobiálnou cestou – fermentáciou srvátky, zemiakov, melasy či škrobov.

Zdroje:

Kyselina mléčná - Wikipedie - [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies