E261 - Octan draselný

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Ide o bezfarebný, vo vode dobre rozpustný prášok alebo kryštáliky. Látka je bez zápachu, so slabou octovou vôňou a slanou chuťou.

Použitie:

Najlepšie sa uplatní ako prísada do potravín – má podobné konzervačné a chuťové účinky ako kyselina octová, z ktorej sa pripravuje. Podobne ako ona sa môže nachádzať napríklad v omáčkach, nakladanej zelenine, syroch, čalamádach a podobne. Má schopnosť dlhšie zachovať pôvodnú prirodzenú farbu potravín rastlinného pôvodu. Octan draselný nachádza využitie aj v chémii ako tlmiace činidlo alebo odmrazovač a v medicíne na liečenie srdcovej arytmie či ako diuretikum.

Výroba:

Vyrába sa synteticky z hydroxidu draselného a kyseliny octovej.

Zdroje:

Potassium acetate - Wikipedia, the free encyclopedia - [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies