E150a - Karamel

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Farbivá (E100 - E182)
Môže spôsobovať alergickú reakciuNevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Karamelky sa delia nasledovne: E150a - Jednoduchý karamel (Kulér), E150b - Kaustický sulfitový karamel, E150c - Amoniakový karamel, E150d - Amoniak sulfitový karamel. Tieto látky sú najpoužívanejšie farbivá (cca 98% z celého objemu farbív) v potravinách. Ide o kvapalnú alebo pevnú látku hnedej až čiernej farby. Dodáva potravinám stálu hnedú farbu.

Použitie:

Používa sa na farbenie cola nápojov, čokolád, džemov, cukríkov, sirupov, cukroviniek, sójovej omáčky, piva, červeného vína, rumu, brandy, whisky, ako prísada v niektorých pekárskych výrobkoch, celozrnnom pečive, sušienkach, instantných polievkach. Ďalej sa využíva v kozmetike, zubných pastách, krmivách pre zvieratá.

Výroba:

Karamel sa vyrába zahrievaním rôznych druhov cukrov (trinového, repného ale aj cukru, ktorý vznikne štiepením škrobov). Podľa ďalších prísad, ktoré sú pri zahrievaní cukru pridávané vznikajú rôzne druhy karamelu (napr. pridávaním veľmi malých množstiev alkálií alebo stopové množstvo minerálnych kyselín).

Zdroje:

Caramel color - Wikipedia, the free encyclopedia - [web]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies