E620 - Kyselina l-glutamová

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Antioxidanty
BezpečnosťNevhodné pre detiMôže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Neesenciálna aminokyselina. Táto aminokyselina ako stavebný prvok bielkovín sa nachádza v ľudskom tele vo svaloch, mozgu, v orgánoch, krvnej plazme. Je nevyhnutná na zaisťovanie najrôznejších funkcií organizmu. Nachádza sa tu spoločne s glutamanmi, čo sú jej soli.

Použitie:

V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu a ako antioxidant. Využíva sa ako lacná náhrada drahších surovín. Dodáva potravinám mäsovú chuť, zlepšuje chuť piva. Používa sa hojne v mnohých koreniacich zmesiach, instantných pokrmoch ako sú polievky a omáčky, v konzervovaných jedlách, najmä zelenine, v želatínových dezertoch a želé, v zmrzlinách. Ďalej v mäsových výrobkoch, výrobkoch z rýb a údeninách. Je súčasťou mnohých aróm (zemiakové lupienky) a slúži ako náhrada soli. Kyselina glutamová sa používa aj vo vlasovej kozmetike, kde je súčasťou prípravkov na trvalú onduláciu.

Výroba:

Kyselina L-glutamová tvorí bezfarebné kryštály alebo biely prášok. Priemyselne sa vyrába hydrolytickým štiepením rastlinných bielkovín (sója) alebo fermentáciou zemiakového alebo obilného škrobu alebo z melasy. Suroviny môžu byť geneticky modifikované.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]

Cookies