E312 - Dodecylgallát

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Antioxidanty
BezpečnosťNevhodné pre detiMôže spôsobovať alergickú reakciuNepovolené
Charakteristika:

Ide o antioxidant, dobre rozpustný v tukoch. Horľavá látka. Nariadenie Komisie (EÚ) 2018/1481 zo 4. októbra 2018 - komisia pristúpila k jeho stiahnutiu zo zoznamu schválených prídavných látok na výrobu potravín.

Použitie:

V obalových materiáloch zemiakových lupienkov a raňajkových cereálií aby z nich mohol preniknúť do jedla a zabrániť tak oxidácii. Ako prísada do polievok, koreniacich prípravkov, omáčok v sáčku, pečiva, kávy s mliekom z automatov, detských žuvačiek, marcipánu, nugátu a ďalších.

Výroba:

Esterifikáciou dodecylalkoholu a kyseliny gallovej, ktorá sa získava zo škrupiny lieskových orechov.

Zdroje:

Eat safe, Bill Statham - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Nariadenie Komisie (EÚ) 2018/1481 zo 4. októbra 2018 - [web]

Cookies