E132 - Indigotín (Cl potravinárska modrá 1, Indigocarmine)

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Farbivá (E100 - E182)
BezpečnosťNevhodné pre detiMôže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Jedná sa o tmavomodré farbivo. Na svetle veľmi ľahko vybledne. V SR (celej EÚ) aj USA povolené na farbenie radu potravín.

Použitie:

Používa sa pri výrobe nealkoholických nápojov, pekárskych výrobkov, cereálií, sladkostí, želé, mrazených dezertov, krémov, liekov, krmív pre zvieratá alebo parfumov. Ďalej sa využíva na vykonávanie obličkových testov alebo na testovanie mlieka.

Výroba:

Indigotín sa získava z ázijského indigovníka, jeho spracovanie ale prebieha synteticky za prítomnosti modrých farbív (tie sa vyrábajú z uhoľného dechtu).

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]

Cookies