Som tak prázdny.
MAKOVÁ MRAMOROVÁ TORTA
Ingrediencie:
- 5 vajec
- 200 g práškového cukru
- 1 vanilínový cukor
- 150 ml vody
- 250 ml makového oleja (môžete ho nahradiť slnečnicovým olejom)
- 1 kypriaci prášok
- 400 g polohrubej múky
- 50 g mletého maku
- citrónová kôra z jedného citróna
Postup:
1. Vaječný bielok, do ktorého pridáme 50 g práškový cukor, vyšľaháme do tuha. Zvyšných 150 g práškového cukru spolu s vanilkovým cukrom, vaječnými žĺtkami, 100 ml vody a olejom vymiešame rukou do hladka. Pridáme tuhý sneh a na konci opatrne pridáme preosiatu múku s vmiešaným kypriacim práškom.
2. Cesto rozdelíme na dve polovice. Do jednej polovice pridáme zvyšných 50 ml vody spolu s mletým makom. Do pripravenej 22 cm tortovej formy (buď vymastenej a múkou vysypanou alebo vyloženej papierom na pečenie) vložíme cesto tak, že polievkovou lyžicou najprv naberieme 2 lyžice žltého cesta. Do stredu žltého cesta naberieme 2 lyžice makového cesta a takto to pokračujeme, kým sa nám minú obidve cestá.
3. Rúru vyhrejeme na 170 °C a pečieme približne 40-45 minút. Vykonáme kontrolu dopečenia torty špáradlom.
4. Tortu podávame so slivkovým či marhuľovým lekvárom alebo nariedko uvareným vanilkovým pudingom.